2. نسخه د. اين نسخه جزو كتابهاى كتابخانه مدرسه چهل ستون مسجد جامع تهران است كه به امانت در اختيار پدرم قرار گرفته است. رمز «د» از كلمه مسجد براى اين نسخه گزيده شده است.
اين نسخه در چاپ اول در دست نبود و در چاپ كنونى است كه مورد استفاده قرار گرفته است.
قطع نسخه 15*5/24 سانت و قطع نوشتههاى متن 8 * 17 سانت است، و هر صفحه داراى 17 سطر مىباشد. پارگى و موريانهخوردگى دارد، و خط آن نستعليق نونويس و عناوين و آيات قرآن با شنگرف است. پدرم از روى نوع كاغذ و خط، آن را بهحدود قرن دهم تخمين زدهاند.
آقاى رضا استادى در فهرست كتابهاى كتابخانه مذكور،۱ نسخه را چنين معرّفى كردهاند:
النقض - بعض مثالب النواصب، از: شيخ عبد الجليل قزوينى رازى (سده ششم). ش 277 - نستعليق. گويا از سده 11 - 12. آغاز و انجام افتاده و برگها پس و پيش شده.
اين نسخه در حقيقت نسخهاى نبود جز مقدارى اوراق درهم بهعلاوه پارگىها و موريانه خوردگىهاى اشاره شده كه با زحمت و مقابله آن با ديگر نسخ تمام اوراق آن را مرتب و قابل استفاده نموديم تا آنكه نسخهاى شد. پس از مرتب شدن نسخه در معرّفى آن مىگوييم:
اين نسخه اوّل و آخر ندارد. آغاز قسمت موجود آن صفحه 71، س 2 نسخه چاپى و انجام آن ص 706، س 8 است كه در حاشيه هردو مورد نشان داده شده است.
[ 13 ]
[ شيعه صاحب فقه و شريعت استدلالى اجتهادى ]
[ كتب استدلالى در فقه، و اجتهاد مستمر شيعه ]
[ بنياد مذهب شيعه بر نصوص و اخبار صحيح ]
[ تصنيفات علما و قدرت فرهنگى شيعه ]
آنگه گفته است:
زيرا كه رافضيان را درسِ فقه و شريعت نباشد و خود به اجتهادِ مجتهدان و رأى و قياس و اخبار صحيح بنگويند.
امّا جوابِ اين كلمات آن است كه:
چگونه درسِ فقه و شريعت نباشد جماعتى را كه كتبخانههاىِ ايشان مملوّ باشد از كتبِ اصولى و فروعى كه تعديد و تحصيرِ آن متعذِّر باشد و در اسامىِ رجال از مصنّفان و رُواةِ ايشان مجلّدى مفرد باشد؟ امّا چون اشاره به فقه و شريعت كرده است، كتابىچند كه متداولتر است و معروفتر، گفته آيد تا شبهت بدان زايل شود. و اين چون مُقنعه، ۲ و عويص، و فرائض، و مصباحِ مرتضى، و شرايعِ علىِ حسينان، و مجلّداتِ من لا يحضره الفقيه، و كتابِ علل الشّرايع، و عمل يوم و ليلة، هداية المسترشد، و المراسم العلويّة في الأحكام النبّويّة، و الجمل و العقود، و كتاب المغني في الفقه،