437
نقض

«فَاصْبِرْ كَما صَبَرَ اُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ»۱ پس به قول خواجه رافضى‏بُده سنّى‏شده، همه انبيا زبون بوده‏اند چون جهودان. و جبرئيل مصطفى - صلى اللَّه عليه و آله - را خبر مى‏داد كه تو اقتدا كن به اين معانى با انبيا، ۲ و طايفه‏اى باشند كه اقتدا به تو كنند در طريقت: «هُمْ شيعتُك و شيعةُ أهلِ بيتِك». بار خدايا صفتِ آن قوم از امّتِ من كه درين طريقه متابعتِ من كنند، چه باشد؟ تا آيت مى‏آيد: «وَ إذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً»،۳ پس خواجه دگرباره كور است و حلم و فروتنى و صبر بر بلا و سكوت و سكون بر جفا كه به دليل و حجّت درست كرده شد كه اقتداست به اقوال و افعالِ مصطفى، و به همه انبيا و اوليا، به سيرت و زبونىِ جهودان مانندگى ۴ مى‏كند. يا اگر ۵باى‏خوانكى ۶ بى‏ادبى، يا خربنده‏اى بدنسبى، يا سوّاسى بُلعجبى، مقتدايى ۷ را دشنامى ۸ دهد و او التفاتى نكند، آن اقتدا باشد به مصطفى و به همه انبيا و اوليا. به زبونى و به جهودى ماننده نيست. ۹ و لاشكّ بدين حجّت لال شود و اين گفت‏هاىِ بد، همه بر او به قيامت وبال و سببِ نكال شود و «ذلِكَ هُوَ الْخُسْرانُ الْمُبينُ».۱۰
اما آنچه گفته است كه «شيعت همه نقل به دروغ كنند، چنانكه جهودان از موسى و هارون» دگرباره از مذهبِ بد و راويانِ نامعتمد و تزويرِ مجبّرانِ كهن و واضعانِ مذهب خود بى‏خبر بوده است كه اندهزار خبر به دروغ بر صحّتِ جبر و قدر و تشبيه نقل كرده‏اند از ابوبكر و عمر و عبداللَّه عمر و از بزرگانِ صحابه كه آن بزرگان را آگاهى نبوده است. تا اين اخبار درست معتمد با آن نادرست نامعتمدِ بى‏اصل كه در جبر و

1.صدر آيه ۳۵ سوره مباركه احقاف.

2.ح - د: «به انبيا».

3.ذيل آيه ۶۳ سوره مباركه فرقان.

4.كذا صريحاً در نسخه ع، ليكن ث - م - ب: «مانند» فقط، ح - د هم اصلاً ندارند.

5.صفحه «۴۰۲» چاپ قديم‏

6.«باى‏خوانكى» (به باى موحده صريحاً). ح - د: «بارى جوانكى» و نظير اين تعبير تاكنون در دو مورد گذشته است (ص ۶) نقض و در تعليقه ۵ (ص ۱۳-۱۶ تعليقات).

7.ع - ث - م - ب: «معتقدى».

8.ح - د: «بارى جوانكى بى‏ادب يا خربنده بى‏نسب مقتدايى را دشنام».

9.«ماننده نيست»، فقط در دو نسخه «ح - د» هست.

10.ذيل آيه ۱۱ سوره مباركه حج.


نقض
436

وگر ازين زبونى آن مى‏خواهد كه خواجه‏اى يا مُصلحى در بازارى مى‏گذرد، سوّاسى بى‏عقلى، بى‏ادبى‏اى يا سفاهتى بكند او جواب ندهد، آن را زبونى مى‏خواند، هم از غايتِ جهل و كمالِ بى‏دانشى است و نقصانِ عقل، كه بندانسته است كه حلم و فروتنى و سكون و صلاحيت و خويشتن‏دارى، سيرت و طريقتِ پيغمبران است و طريقتِ امامان و صفتِ مؤمنان است، نه سرمايه جهودان است؛ چنانكه بارى تعالى حكايت كرد از احوالِ سيّد اوّلين و آخرين - صلى اللَّه عليه و آله - ، هر چند كه صناديدِ قريش و كفّارِ مكّه چون پدرِ خالدِ وليد كه سيف اللَّه است، و پدر عمروعاص كه رشيد هذه الامّة است به قولِ ۱خواجه ناصبى، و غير ايشان، سلاى ۲ ناقه بر پشتِ عزيزش مى‏نهادند و سنگ بر پاى مباركش مى‏زدند و بوجهلِ شيرمرد كه بوجهليانش به شير دارند و خواجه به شيرمردى در اوّلِ كتاب وصفش كرده، شاعر و ساحرش مى‏خواند و او ۳ از غايتِ كرم با اين جفا رنج مى‏كشيد و صبر مى‏كرد و هر چند جفا بيشتر كردند، ساكن‏تر و حليم‏تر و بُردبارتر بود و مى‏گفت: «اللّهمّ اهدِ هؤلاءِ القومَ، فإنّهُم لايَعلَمُون». ۴ پس بايست كه جهودانِ آن روزگار او را از خويشتن دانستندى كه اين زبونى بود، چنان كه جهودان را سيرت و عادت باشد، و چنانكه خواجه مجبّر به شيعه استهزا كند، آن قوم شوم به محمّد مصطفى استهزا مى‏كردند و به تسلّىِ دل عزيزِ او آيت مى‏آمد كه: «وَ لَقَدِ اسْتُهْزِىَ بِرُسُلٍ مِنْ قَبْلِكَ»،۵ و ايشان صبر و حلم ۶ مى‏كردند:

1.صفحه «۴۰۱» چاپ قديم‏

2.در منتهى الارب گفته: «سلى بالقصر: پوستى كه بر روى بچه در كشيده زايد و آن را به فارسى يارك خوانند، و اسلاء جمع». در برهان قاطع گفته: «يارك به فتح ثالث و سكون كاف، بچه‏دان را گويند عموماً و به عربى مشيمه خوانند، و پوستى نازك كه بر سر و روى بچه شتر پيچيده است و آن را به عربى سلا مى‏گويند خصوصاً».

3.ع: «او را». ح - د: «و آن حضرت».

4.ورود نظاير اين تعبير «اللهم اهدِ قومي، فإنّهم لايعلمون» از پيغمبر اكرم صلى اللَّه عليه و آله مسلم است. المناقب، ابن شهر آشوب، ج ۱، ص ۱۶۶؛ تفسير مجمع البيان، ج ۲، ص ۳۸۵، و ج ۴، ص ۲۷۹؛ تفسير الرازي، ج ۱، ص ۲۳۵ و ۲۵۵، و ج ۲، ص ۲۷، و ج ۳۱، ص ۲۱۴؛ تاريخ مدينة دمشق، ج ۶۲: ص ۲۴۷؛ ذكر أخبار إصبهان، ج ۲، ص ۱۴۹.

5.صدر آيه ۱۰ سوره مباركه انعام، و همچنين صدر آيه ۳۲ سوره مباركه رعد، و صدر آيه ۴۱ سوره مباركه انبياء.

6.ع: «علمى»، و ساير نسخ عبارتِ «و ايشان صبر و حلم مى‏كردند» را ندارند.

  • نام منبع :
    نقض
    سایر پدیدآورندگان :
    محدث ارموی، میر جلال الدین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 430603
صفحه از 1250
پرینت  ارسال به