445
نقض

قادر است، به خلافِ يزدان و اهرمن. و چون مذهبِ مجبّران درست شد كه به گبركى ماننده‏تر است، درين صورت اين قدر كفايت است و تمام. و الحمدُ للَّه ربّ العالمين.
و امّا [ جواب ] آنچه گفته است كه «همچنان‏كه گبركان مولاىِ آلِ ساسان ۱باشند، رافضيان مولاىِ علويان باشند» آن است كه عجب آيد از كسى كه دعوىِ مسلمانى كند و نمايد كه از علم بهره‏اى دارد و سر به گريبانِ امّتى بر آورده است، آنگه علويان و آل و ذرّيّتِ فاطمه را به آلِ ساسان قياس كند، و نداند كه درين اجرا سيّد ولدِ آدم را - صلى اللَّه عليه و آله - با ساسان گبر برابر كرده باشد. و حقيقت اين است كه غرضِ اين مصنّف انتقالى اين بوده است از جمعِ اين كتاب، تا جايى بواطن و اسرارِ كيشِ ملاحده را ظاهر كند، و جايى به‏رمز محمّد و على را با ساسان گبر برابر كند، و چون هر دو را كافربچه و ناپاك‏زاده داند، اين معنى هم روا دارد. وگر به قرآن ايمان داشتى، بدين آيت مقرّ بودى كه بارى تعالى محمّد را - صلى اللَّه عليه و آله - مى‏گويد: «قُلْ لا أسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أجْرًا إلاَّ الْمَوَدَّةَ فى الْقُرْبى‏».۲ علويان را و فاطميان را به آلِ ساسان گبر برابر نكردى، و شيعت و اتباعِ ايشان را با گبركان برابر نكردى. وگر به محمّد عبداللَّه - عليه السلام - معترف بودى اين خبر را انكار نكردى كه «مَثَلُ أهل بيتي كَمَثَلِ سفينةِ نوحٍ، مَنْ رَكِبَها نَجا و مَنْ تَخَلَّفَ عنها غَرِقَ».۳ وگر به اجماعِ امّت و قولِ صحابه كبار راضى بودى و از آنِ ۴ تابعين بزرگوار، ۵ مخالفتِ اين حديث به‏روا نداشتى كه به اتّفاق و اجماع از صاحبِ

1.صفحه «۴۰۹» چاپ قديم‏

2.از آيه ۲۳ سوره مباركه شورى.

3.حديث متواتر معروفى است كه در باب آن كتاب‏هاى مستقل نوشته شده است. الأمالي، شيخ طوسى، ص ۶۰، ح ۸۸؛ الاحتجاج، ج ۱، ص ۲۲۹، و ج ۲، ص ۱۴۷؛ الطرائف، ابن طاووس، ص ۱۳۲، ح ۲۰۷ و ۲۰۸؛ المعجم الصغير، ج ۲، ص ۲۲؛ المعجم الكبير، ج ۳، ص ۴۵، ح ۲۶۳۷.

4.در نظم و نثر كهن، گاهى كلمه «آن» جانشين اسمى مى‏شد كه پيشتر ذكر شده بود. به مثل مولوى مى‏گويد: زين سبب پيغمبر با اجتهاد نام خود و آنِ على مولا نهاد. در اين بيت، «آن» در مصرع دوم جانشين كلمه «نام» شده است. در واقع چنين بوده است: نام خود و نام على را مولا نهاد. در عبارت متن نيز كلمه «آن» جانشين كلمه «قول» است. بنابراين شكل ساده و معمولى عبارت چنين است: «وگر به اجماع امت و قول صحابه كبار راضى بودى و از قول تابعين بزرگوار ...». (ويراستار)

5.ح - د: «و اگر به اجماع امت و قول صحابه كبار و تابعين بزرگوار راضى بودى».


نقض
444

شيعت گواه ۱است كه بارى تعالى قادر است بر قبيح، چنانكه قادر است بر حَسَن، امّا اختيارِ فعل قبيح نكند ازين وجوه كه گفته شد.
و همچنين مذهبِ شيعتِ اصوليّه اين است كه فاعلِ مكلّفْ قادر است بر فعل حَسَن و قادر است بر فعل قبيح؛ و مخيّر است اگر خواهد ايمان آورد و طاعت كند، و گر خواهد كافر باشد و معصيت كند. و قدرتْ صالح است ضدّين را، و مكلّف مخيّر است بر خير و شرّ، و نيك و بد، و كفر و ايمان قادر است.
پس اين مسئله به خلاف آن قياس است كه خواجه كرده است كه يزدان مطبوع است بر خير، و قادر نيست بر شرّ، و اهرمن مطبوع است بر شرّ و بر خير قادر نيست.
و مذهب گبركان درين مسئله به مذهبِ مجبّران ماننده‏تر است كه گويند: هر مكلّف كه مطبوع باشد از قِبَلِ خداى بر ايمان و طاعت، هرگز كفر نتواند آوردن و معصيت نتواند كردن، و مُكرَه است و مُجبَر، چنانكه يزدان. و اين بنده كه كافر و عاصى است، اختيارِ ايمان و طاعت نتواند كردن، چنانكه اهرمن. و درين صورت گويند: ابليس و فرعون و بوجهل هرگز نتوانند كه ايمان آورند، و سلمان و بوذر و مقداد را به قهْر خداى بر ايمان داشت، نه فعل ايشان بود. پس مجبّرى بهتر مى‏ماند به گبركى درين صورت. و هر عاقل كه به انصاف تأمّل كند، انكار نكند كه درين اختيار مجبّرى به گبركى بهتر مانندگى دارد كه به رافضى‏اى.
و آن شبهت دوم كه تلبيس كرده است بر عوام كه «شيعت منفعت و مضرّت از خداى ندانند» به خلافِ آن است. منافعى كه از فعلِ خداى تعالى باشد چون اصولِ نعم، و فروع نعمت، و خلقِ همه اجسام و همه اعراض مخصوصه، همه از فعلِ خداى تعالى دانند، و مضرّتِ بسيار چون بيمارى و مرگ و خلقِ موذيات، همه - اگرچه در آن لطف و اعتبار و أعواض ۲ باشد - همه از فعلِ خداى تعالى دانند. و طاعت و معصيت را حوالت كنند به بندگان و مكلّفان؛ تا خداى تعالى نافع و ضارّ باشد، و بنده بر خير و شرّ

1.صفحه «۴۰۸» چاپ قديم‏

2.كذا صريحاً در نسخ ع - ث - ب؛ ليكن دو نسخه م - د: «اغراض» (به غين معجمه)، ح: «اعراض» (به عين مهمله).

  • نام منبع :
    نقض
    سایر پدیدآورندگان :
    محدث ارموی، میر جلال الدین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 429714
صفحه از 1250
پرینت  ارسال به