قادر است، به خلافِ يزدان و اهرمن. و چون مذهبِ مجبّران درست شد كه به گبركى مانندهتر است، درين صورت اين قدر كفايت است و تمام. و الحمدُ للَّه ربّ العالمين.
و امّا [ جواب ] آنچه گفته است كه «همچنانكه گبركان مولاىِ آلِ ساسان ۱باشند، رافضيان مولاىِ علويان باشند» آن است كه عجب آيد از كسى كه دعوىِ مسلمانى كند و نمايد كه از علم بهرهاى دارد و سر به گريبانِ امّتى بر آورده است، آنگه علويان و آل و ذرّيّتِ فاطمه را به آلِ ساسان قياس كند، و نداند كه درين اجرا سيّد ولدِ آدم را - صلى اللَّه عليه و آله - با ساسان گبر برابر كرده باشد. و حقيقت اين است كه غرضِ اين مصنّف انتقالى اين بوده است از جمعِ اين كتاب، تا جايى بواطن و اسرارِ كيشِ ملاحده را ظاهر كند، و جايى بهرمز محمّد و على را با ساسان گبر برابر كند، و چون هر دو را كافربچه و ناپاكزاده داند، اين معنى هم روا دارد. وگر به قرآن ايمان داشتى، بدين آيت مقرّ بودى كه بارى تعالى محمّد را - صلى اللَّه عليه و آله - مىگويد: «قُلْ لا أسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أجْرًا إلاَّ الْمَوَدَّةَ فى الْقُرْبى».۲ علويان را و فاطميان را به آلِ ساسان گبر برابر نكردى، و شيعت و اتباعِ ايشان را با گبركان برابر نكردى. وگر به محمّد عبداللَّه - عليه السلام - معترف بودى اين خبر را انكار نكردى كه «مَثَلُ أهل بيتي كَمَثَلِ سفينةِ نوحٍ، مَنْ رَكِبَها نَجا و مَنْ تَخَلَّفَ عنها غَرِقَ».۳ وگر به اجماعِ امّت و قولِ صحابه كبار راضى بودى و از آنِ ۴ تابعين بزرگوار، ۵ مخالفتِ اين حديث بهروا نداشتى كه به اتّفاق و اجماع از صاحبِ
1.صفحه «۴۰۹» چاپ قديم
2.از آيه ۲۳ سوره مباركه شورى.
3.حديث متواتر معروفى است كه در باب آن كتابهاى مستقل نوشته شده است. الأمالي، شيخ طوسى، ص ۶۰، ح ۸۸؛ الاحتجاج، ج ۱، ص ۲۲۹، و ج ۲، ص ۱۴۷؛ الطرائف، ابن طاووس، ص ۱۳۲، ح ۲۰۷ و ۲۰۸؛ المعجم الصغير، ج ۲، ص ۲۲؛ المعجم الكبير، ج ۳، ص ۴۵، ح ۲۶۳۷.
4.در نظم و نثر كهن، گاهى كلمه «آن» جانشين اسمى مىشد كه پيشتر ذكر شده بود. به مثل مولوى مىگويد: زين سبب پيغمبر با اجتهاد
نام خود و آنِ على مولا نهاد. در اين بيت، «آن» در مصرع دوم جانشين كلمه «نام» شده است. در واقع چنين بوده است: نام خود و نام على را مولا نهاد. در عبارت متن نيز كلمه «آن» جانشين كلمه «قول» است. بنابراين شكل ساده و معمولى عبارت چنين است: «وگر به اجماع امت و قول صحابه كبار راضى بودى و از قول تابعين بزرگوار ...». (ويراستار)
5.ح - د: «و اگر به اجماع امت و قول صحابه كبار و تابعين بزرگوار راضى بودى».