555
نقض

۱آلت بر فعل در هر صناعت بايد كه متقدّم ۲ باشد؛ چنانكه تيشه بر در بايد كه متقدّم ۳ باشد و قلم بر كِتبت ۴ و مانند اين. و آلت روا باشد كه از فعلِ غير باشد و اين وجهى معقول و معلوم است. و به يك آلت هزار فعل مختلف شايد كرد، و چون قدرت از فعلِ خدا است ۵ و فعلى كه واقع آيد، از آن قدرت از فعلِ ما باشد، نه ممتنع باشد كه قدرت قبل الفعل باشد خلافِ مذهَبِ مجبّره.
اما آنچه گفته است كه «خداى حركت و سكون مى‏آفريند و بنده به اختيار كسبِ آن مى‏كند» هر عاقلى را بر چنين سخن خنده آيد كه نمى‏دانم كه وقوع حركت و سكون را حوالت به اختيارِ خدا است يا حوالتش به كسبِ ما است! اگر هم اختيار خداى مى‏بايد و هم كسبِ ما در يك فعل، پس مشاركتْ خواجه [ را ]لازم است برين اطلاق. وگر بى‏كسبِ بنده وقوعِ فعل از خداى صحيح است، حوالت و اضافتِ آن به بنده وجهى نامعقول باشد؛ وگرنه و مشاركت روا نيست و بنده را فعلى هست، مذهبِ ۶ خواجه مجبّر ۷ باطل و فاسد باشد.
و مفوّضه، مجبّره باشند كه يك نيمه فعل را به خود تفويض كنند، و مشاركت هم ايشان را لازم باشد كه فعلى را به دو فاعل حوالت كنند. بر سبيل اختصار، اين است جوابِ اين شبهت، و شرحْ در كتبِ شيعه - بحمد اللَّه - مذكور و مسطور است.

[ 177 ]

[ تهمت كفر به ابو طالب از سوى مؤلف فضائح ]

[ پاسخ شبهات مربوط به ايمان ابوطالب و گزارش شواهد ايمان آوردن ابو طالب ]

[ اشعار ابوطالب در دفاع از پيامبر(ص) ]

[ پشتيبانى مستمر ابوطالب از پيامبر(ص) و مقابله او با مخالفان دعوى نبوت ]

[ ارث نبردن كافر از مؤمن و ارث‏برى مؤمن از ميراث كافر در مذهب شيعه ]

[ ارث‏برى على(ع) از ابو طالب ]

[ رد گفتار مؤلف فضائح در نظر شيعه درباره عباس و اشاره به وصايت و امامت على(ع) در حضور خويشان ]

[ حكام امت داراى عصمت، مفترض الطاعه و منصوص از طرف خدا، از خاندان ابو طالب‏اند ]

آنگه گفته است:
فضيحت يازدهم. رافضى بوطالب را با ظهورِ كفرش مؤمن گويد؛ و - عليه

1.صفحه «۵۰۸» چاپ قديم‏

2.ح: «مقدم». (در هر دو مورد).

3.م: «كتابت». ب - ح: «كتب». فيومى در مصباح گفته: «كَتَبَ كتباً من باب قَتَلَ و كتبةً بالكسر و كتاباً. و الاسم الكتابة؛ لأنّها صناعة كالتجارة و العطارة (إلى أن قال:) و تطلق الكتبة و الكتاب على المنزل و على ما يكتبه الشخص و يرسله، قال أبوعمرو: سمعت أعرابياً يمانياً يقول: فلان لغوب جاءته كتابي فاحتقرها فقلت: أتقول: جاءته كتابي...؟! فقال: أليس بصحيفة؟ قلت: ما اللغوب؟ قال: الأحمق».

4.د: «و چون قدرت از فعل جدا است» (با جيم در لفظ «جدا»).

5.كلمه «مذهب» فقط در نسخه ح است.

6.ب: «خواجه مجرى».


نقض
554

خمرفروش، ۱همه منزّه و مبرّااند. درين هر دو مذهب تأمّل بايد كردن تا خود مُحِقّ كيست و مبطل كيست. و الحمدُ للَّه ربِّ العالمينَ حمدَ الشّاكرين.
امّا آلت و قدرت و قوّت همه از افعالِ خدا است به مذهبِ ما، و بنده مكلّفْ مخيّر است در اختيارِ طاعت و معصيت؛ تا ثواب و عقاب و مدح و ذمّ بر اصل باشد، و امر و نهى و كتاب و شريعت و بِعثتِ رسل بر قاعده حكمت و حجّت باشد.

[ 176 ]

[ پاسخ شبهات مؤلف فضائح در باب رابطه قدرت و فعل ]

[ رابطه قدرت و فعل و مبانى اختيار در كلام شيعه ]

[ همسانى عقيده مجبّره و مفوّضه در باب اختيار و قدرت بر فعل ]

آنگه گفته است:
و فضيحت دهم. روافض ۲ گويند: ۳ قدرتْ قبلَ الفعل است و گويند: خداى اوّل قدرت بيافريد و آنگه امر كرد به فعل، و كار وا ماست. ۴ و مذهبِ اهل حقّ آن است كه قدرت وا فعل است. ۵ خداى تعالى به يابه ۶ مى‏آفريند فعل و حركت و سكون مى‏آفريند و بنده به اختيار كسبِ آن مى‏كند. و بدين سبب رافضى را مفوّضه گويند.
اما جواب اين كلمات نامعقول و شبهت‏هاىِ نادرست كه اين مصنّفِ سنّى آورده است، بر سبيل اختصار آن است كه اوّلاً هر عاقلى و عالمى مصنّف ۷ داند كه قدرت چون به منزله آلت است، بايد كه قبلَ الفعل باشد كه در شاهد معلوم و مصوّر است، كه

1.صفحه «۵۰۷» چاپ قديم‏

2.ع: «رافض». ث - م - ب: «رافضى».

3.ح: «گويد».

4.ح: «با ماست».

5.ح: «و كار با ماست».

6.كذا صريحاً در نسخه «ع». اما نسخ م - ب: «شأنه». ح: «بيابى». پس محتمل است كه «به يابه» به معنى «به ياوه» باشد. در برهان قاطع گفته: «ياب به سكون باى ابجد، به معنى نابود و هرزه و بى‏ماحصل، و به معنى ضايع و به‏كارنيامدنى باشد». و گوينده با استهزا و سخريه گفته باشد: «خداى تعالى به‏ياوه مى‏آفريند فعل... و سكون و حركت مى‏آفريند». اما بنابر سه نسخه ث - م - ب: «تعالى شأنه» كلمه تجليليه دعائيه است از قبيل صفت به حال متعلق، مانند «فلان رحب الجناب». و اما مراد از نسخه «ح» معلوم نشد. در هر صورت ارباب فضل خودشان امعان نظر كنند.

7.ع - ث: «منصف».

  • نام منبع :
    نقض
    سایر پدیدآورندگان :
    محدث ارموی، میر جلال الدین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 429735
صفحه از 1250
پرینت  ارسال به