57
نقض

نمونه‏اى از همه نسخ را در جلو روى خود داشته باشند.

هدف از طبع و نشر كتاب‏

هدف از طبع و نشر اين كتاب، آن است كه يكى از گنجينه‏هاى فكرى ما مسلمانان احياء گردد و فوائد كلامى و تاريخى و رجالى و ادبى و جغرافيايى و ملل و نحلى و نظاير آنها كه در لابلاى آن به‏طور وفور مندرج است، در دسترس اهل فضل و دانش قرار گيرد؛ زيرا تأليف آن پنجاه و چند سال قبل از حمله مغول بوده است كه هرچه از بدو اسلام تا آن تاريخ از مفاخر و مآثر جمع شده و ذخيره گرديده بوده، و اسلاف توقع آن را داشته‏اند كه به اخلاف برسد، آن حمله خانمان‏سوز و بنيادكن از بيخ و بن برانداخت و با خاك و خاكستر يكسان ساخت.
بديهى است كه استفاده از فوائد مشار اليها در وهله اولى اختصاص به مسلمانان دارد؛ زيرا ردّ و قبول و نقض و ابرام كه لازمه اين قبيل كتب است، در ميان آنان صورت گرفته و انجام پذيرفته است. منتها چنانكه گفتيم مراد در اينجا استفاده از فوايد كتاب است، نه تكثير قيل و قال و تشديد بحث و جدال، و دامن زدن به آتش بغى و عناد، و شعله‏ور ساختن نائره فتنه و فساد؛ اگرچه با توجّه به اينكه نظر علماى اعلام پيوسته بر اين متوجّه بوده كه حق معلوم گردد و باطل از بين برود، با وجود اين چون در تعبيرات آنان گاهى تندروى شده و عبارات زننده به‏كار رفته است، از اين روى در تعليقات و تحقيقات كتاب سعى شده است كه از منهاج السنّة ابن تيميه و ابطال الباطل فاضل روزبهان و تحفه اثنا عشريّه فاضل دهلوى، و همچنين از احقاق الحقّ قاضى نور اللَّه شوشترى و تشييد المطاعن سيّد محمّد قلى موسوى نيشابورى و عبقات الانوار امير حامد حسين هندى و نظاير آنها مطلبى نقل نشود، و اگر احياناً مقام مقتضى نقل كلامى از اين كتب و نظاير آنها شود، با رعايت ادب و حفظ حريم علم و توجّه به عفت قلم انجام گيرد. و العياذ باللَّه به‏هيچ وجه اهانتى به ساحت عالمى و به حريم بزرگى نشده باشد، و اين روش از آغاز تا انجام هدف نگارنده بوده و تخلّف از آن ننموده و نخواهد نمود. ان شاء اللَّه تعالى.


نقض
56

شعبانعلى كيانى و كشميرى - عفى اللَّه عن جرائمهما و ستر اللَّه عيوبهما في الدنيا و الاخرة - به تاريخ بستم (بيستم) شهر ربيع الثانى سنه 1290 به‏مقام شهر لكهنو اختتام يافت.
چنانكه ملاحظه شد نسخه، 110 سال پيش نگاشته شده و نونويس است. پس از مقابله اين نسخه با ديگر نسخ ديديم كه آن از نظر كلى مطابق است با سه نسخه «ب، م، ن»؛ يعنى در سه مورد از اوائل كتاب (ص 33 و 50 - 51 و 71 - 72 چاپ كنونى) اين نسخه عيناً مانند سه نسخه مذكور گسيختگى دارد. و ديگر مطالب آن نيز با سه نسخه ياد شده هم‏آهنگ است.
فضيحت‏هاى آخر كتاب در اين نسخه بسيار مشوّش ذكر شده. شماره بيشتر آنها نادرست است. و آن پنج فضيحت كه از همه نسخ معتبر ساقط شده و در نسخه «ح» معرفى نموديم، از اين نسخه نيز افتاده است. به‏علاوه، از فضيحت يازدهم (ص 555 چاپ كنونى) تا فضيحت هفدهم، يعنى پنج فضيحت ديگر از اين نسخه نيز ساقط شده است.
خلاصه كلام آنكه: اين نسخه گرچه از نظر كلّى در رده سه نسخه «ب، م، ن» قرار مى‏گيرد، ولى با آنها اختلاف فاحش دارد. چه، آن سه نسخه مورد وثوق و اعتماد است در حالى‏كه اين نسخه مغلوط است و نشان مى‏دهد كه نويسنده آن شخص بى‏سوادى بوده و كلمات را درست نتوانسته بخواند و بنويسد. به‏گمان اين نسخه از روى نسخه «ن» رونويسى شده است.
در مقايسه نهايى مى‏گوييم: اين نسخه از همه نسخ هشتگانه سابق الذّكر جديدتر و مغلوطتر است، و قابل اعتنا نيست، و هيچ حسنى يا امتيازى ندارد كه قابل ذكر باشد. با اين حال آن را معرفى نموديم تا آخرين اطلاعات در مورد نسخ نقض را در اختيار خواننده ارجمند قرار دهيم.
***
در آخر مقدّمه، صفحه اوّل و آخر همه نسخ را عيناً كليشه كرده، به چاپ مى‏رسانيم؛ ولى اگر احياناً صفحه اوّل يا آخر نسخه‏اى تار بود و از عكس آن چيزى مفهوم نمى‏گرديد، از صفحه ديگرى كه واضح‏تر بود، عكس گرفتيم تا خوانندگان

  • نام منبع :
    نقض
    سایر پدیدآورندگان :
    محدث ارموی، میر جلال الدین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 429836
صفحه از 1250
پرینت  ارسال به