625
نقض

عددِ شهور ۱ بر اختلافِ احوال، أظهر من الشّمس است. و به جدول و نجوم و مانندِ اين هرگز معترف نبوده‏اند و آن را منكر باشند و روزه عيد گشايند. ۲ و درين معنى تقيّه‏اى نتوان كردن. بلى؛ جماعتى اخباريّه كه خويشتن را شيعت خوانند، اين معنى مذهبِ ايشان بوده است و از ايشان بسى نمانده‏اند وگر جايى باشند، اين معنى پنهانِ اصوليان كنند كه علم الهدى و شيخ بوجعفر طوسى و علماى ما از متأخّران بر ايشان انكار كرده‏اند در مسائلى كه اين يكى از آن است. و ايشان را قمع و قهر كرده‏اند و تظاهر نيارند كردن ۳و نيارند گفتن. و مگر اين انتقالى، جايى در كتبِ اخباريّه ديده باشد، و معلوم است كه نه مذهبِ اصوليان است. و الحمدُ للَّه ربِّ العالمين.
و امّا آنچه گفته است: «مخالفتِ آل عبّاس را عيد يك روز پيش‏تر كنند»، دگرباره به حساب كورتر است. اين معنى مخالفتِ شريعتِ مصطفى باشد. بايستى كه عبّاسيان را بر مصطفى تقديم و ترجيح ندادى كه صاحبِ شريعت مصطفى است - صلّى اللَّه عليه و آله - نه ايشان. امّا خواسته است كه به‏تعميه ۴ بازنمايد كه دگران را بهتر از رسول مى‏داند و به همه حال امام‏زاده بهتر از كافربچه باشد؛ على زعمِ المصنّف. و السّلام.

[ 202 ]

[ شبهه‏افكنى در مسئله قبله و موقعيت آن نزد شيعه ]

[ پاسخ به تهمت مؤلف فضائح و اشاره به حكم تياسر در قبله و عدم ربط آن به محل ولادت قائم ]

آنگه گفته است:
فضيحت سى و چهارم. رافضى قبله را هم مخالفت كند وا دست چپ چفسد ۵

1.كذا در نسخ و شايد «شهود» باشد (به دال).

2.م - ب - ن: «و در روز عيد روزه بگشايند».

3.صفحه «۵۶۹» چاپ قديم‏

4.ع: «به تعبيه». ب - م: «به تقيه». ح - د: «تبعيت». و تعميه به معنى پوشانيدن حقيقت چيزى و نشان دادن عكس آن مى‏باشد.

5.م - ب - ن: «خسبد». ح: «حسبد». د: «چسد». در برهان قاطع گفته: «چفسيدن به فتح اوّل بر وزن و معنى چسپيدن است؛ خواه چيزى را به چيزى بچسبانند و خواه به دست محكم گيرند». و در سابق گفته: «چسپيدن با باى فارسى بر وزن رقصيدن، اتصال يافتن جسمى باشد به جسم ديگر كه انفصال آن مشكل بود و چيزى را محكم به دست گرفتن و به معنى ميل كردن هم آمده است». پس اگر مراد از معنى سوم تمايل و انحراف از جهتى به جهتى باشد، منطبق با معنى تياسر خواهد بود كه مصنف رحمه اللَّه عليه در جواب خود آن را آورده است؛ واگرنه هر يك از آن دو معنى ديگر نيز مناسب و بى‏اشكال است؛ زيرا مراد از اتصال مجازى يا تمسك مجازى اختيار امر مطلوب است كه متصلٌ اليه و متمسكٌ به مى‏باشد.


نقض
624

هيچ دگر نخوانند و روا ندارند خواندن. وگر كلماتى زيادت و نقصان در ۱آن تحيّات باشد و تقديم و تأخيرى در الفاظ، قياس بايد كردن با آن كه تحيّاتِ مذهبِ بوحنيفه نه بر قاعدتِ آن تحيّات است كه شفعويان ۲ خوانند، و فرقْ ظاهر است. وگر دو تحيّات مى‏شايد، مگر سه هم شايد. و جعفر صادق نيز مجتهدى باشد از مجتهدان. الّا آن است كه به مذهبِ اهل البيت در تحيّات، آنچه واجب است كلمات شهادتين است و صلوات بر مصطفى و آلش، و دگر الفاظ و كلماتْ سنّت است و فرق ميانِ واجب و مندوبٌ اليه ظاهر است. مخالفتْ بيشتر ازين نيست درين دعوى. و السّلامُ على النّبيّ محمّدٍ و آله.

[ 201 ]

[ تهمت مؤلف فضائح به شيعه در همسانى روزه شيعه با اسماعيليه مصر ]

[ اشتراك عقيده مجبره و اسماعيليه مصر در مسئله معرفت خدا ]

[ روزه‏هاى قبل از ماه رمضان در فرهنگ زاهدان و عابدان شيعه و اشاره به مبانى فقهى و اصولى آن ]

[ مخالفت شيعه اصولى با اخباريه در روزه ماه رمضان ]

[ پاسخ به مؤلف فضائح در شبهه‏افكنى او مبنى بر مخالفت شيعه با بنى عباس در عيد فطر ]

آنگه گفته است:
فضيحت سى و سيوم. رافضى بر سنّتِ مصريان رود و دو روز پيش نيّتِ‏
ماهِ رمضان بكند، و چون دو روز به عيد مانده باشد، افطار كند، و به مصر همچنين كنند و به جدول روزه دارند، و عيد يك روز پيش‏تر كنند مخالفتِ آلِ عبّاس را.
اما جواب اين كلمات: اوّل آن است كه مجبّران گويند كه واجب نيست خداى را دانستن تا پيغمبر بنيايد، اقتدا ۳ به مصريان، كه اين معنى مذهبِ مصريان است و مذهبِ مجبّران، و كسى ديگر را اين مذهب و مقالت نيست. اين جوابِ آن تعصّب و بى‏ادبى است كه كرده است.
اما جواب آنچه «دو روز پيش‏تر از رمضان روزه در گيرند» به حساب كورتر است كه زهّاد و عبّادِ شيعه به دو ماه پيش‏تر از رمضان روزه درگيرند، امّا نه به نيّتِ ماهِ رمضان روزه دارند و كتبِ فقهاىِ ايشان در احتياطِ اين مسئله و عددِ رؤيتِ هلال و

1.صفحه «۵۶۸» چاپ قديم‏

2.م - ب - ن: «كه شافعيان».

3.يعنى به عنوان اقتدا به مصريان يا به جهت اقتدا به مصريان؛ مانند «مقدراً» يا «مقدّر را» كه به طور وفور در تعبيرات مصنف رحمه اللَّه عليه در سابق ياد شده است.

  • نام منبع :
    نقض
    سایر پدیدآورندگان :
    محدث ارموی، میر جلال الدین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 430338
صفحه از 1250
پرینت  ارسال به