لرستان ۱ و خارجيان ۲ شود ۳ كه اين سنّت آنجا بدعت دانند كه بر على و حسين لعنت كنند و بر معاويه و يزيد صلوات ۴ فرستند. اگر نه در بلادِ اسلام، اگر كور و كر نيست، مىشنود و مىبيند كه حنيفى و سنّى و شيعى آن تعزيت دارند. و آنچه «تعزيتِ عمر و بوبكر و عثمان ندارند» از آن است كه ظلم اينجا صريحتر است و شهادت اينجا بليغتر است و اخبار وارد است. وگر خواجه بر عثمان نوحه نكند، از آن نكند كه كشندگانِ او مهاجر و انصارند؛ اينجا كشندگانِ حسين، مروانى و سفيانى و اموىاند. شيعت دليرتر باشند.
و حديث آنچه «زنان و مردان به هم بر شده باشند»، ۵۶در همه مجالس برين نوع باشد و نيّتِ علما طاعت باشد. اگر مُفسدى در آن ميانه معصيتى كند، مستحقِّ لعنت و عقوبت باشد و عايد نباشد به علما و صلحا.
و اين فصل را در فصولِ ماتقدّم جوابهاى اشگرفِ ۷ مطوّل با حجّت بگفتهايم. چون به اوّلْ آن خوانده باشند، به آخر مستغنى باشند. و الحمدُ للَّه ربّ العالمين.
[ 215 ]
[ شبهه بيزارى شيعه از صحابه و تهمتهاى مؤلف فضائح به بزرگان شيعه ]
[ پاسخ به دروغ و شبهه بيزارى شيعه از صحابه و اشاره به منزلت و موقعيت صحابه و بحث از خوب و بد آنها ]
[ رابطه همنشينى و مجاورت صحابه با پيامبر و حقطلبى و نجات يافتگى ]
[ ادعاى ذكر نام صحابه در تورات و انجيل و رد اين ادعا ]
[ پاسخ به شبهه شباهت شيعه با يهود در نجاتيافتگى ]
[ شفاعت و نجات اخروى، تفضل الهى و جزاى عمل از ديدگاه شيعه ]
آنگه گفته است:
فضيحت چهل و هشتم. همه طوايف اسلام كه نامِ صحابىاى و بزرگى برآيد، ۸
1.م: «بتپرستان» ح - د: «كردستان».
2.ح - د: «و خوارج».
3.م - ب: «رود». ح - د: «برود».
4.ع: «صلوة».
5.ح - د: «به هم آميخته باشند». و وجود «بر» در عبارت متن كه نصّ صريح سه نسخه ع - م - ب است در «بر شده باشند»، دليل است بر اين كه اين كلمه كه در سابق در عبارت معترض به صورت «ور» در «ور شده باشند» بود، درست است؛ زيرا در برهان قاطع بعد از ذكر معانى «ور» گفته: «و با جميع معانى مترادف است با "بر"؛ چه، در فارسى با و واو به هم تبديل مىيابند».
6.صفحه «۵۹۳» چاپ قديم
7.ح - د: «شگرف». در برهان قاطع گفته: «اشگرف به كسر اوّل و سكون شين و فتح گاف فارسى، به معنى سطبر و قوى و گنده و بزرگ باشد و به معنى شأن و شوكت و حشمت هم آمده است». و در حرف شين گفته: «شگرف به كسر اوّل و فتح ثانى [ يعنى گاف فارسى ]و سكون راى قرشت و فا، به معنى نيكو و زيبا و لطيف و محتشم و بزرگ و قوى و سطبر و صاحب شكوه و حشمت باشد».
8.ع: «ها ز آيد». ح - د: «بشنوند» و تصحيح متن علاوه بر آن كه م - ب آن طور است، به قرينه جواب است كه مصنف رحمه اللَّه عليه در آنجا نقل كلام معترض را كرده است.