715
نقض

دعاىِ خير ياد آورند. ۱ و در خاتمه اين كتاب التجا كرديم به خداى تعالى، به وسيله اين آيت از كتاب عزيز: «رَبَّنا لا تُؤاخِذْنا إنْ نَسينا أوْ أخْطَأْنا رَبَّنا وَ لا تَحْمِلْ عَلَيْنا إصْرًا كَما حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذينَ مِنْ قَبْلِنا رَبَّنا وَ لا تُحَمِّلْنا ما لا طاقَةَ لَنا بِهِ وَ اعْفُ عَنّا وَ اغْفِرْ لَنا وَ ارْحَمْنا أنْتَ مَوْلانا فَانْصُرْنا عَلَى الْقَوْمِ الْكافِرينَ»۲آمين يا ۳ ربَّ العالمين و يا خيرَ النّاصرين، و استجِبْ دعاءَنا و دعاءَ جميعِ المؤمنينَ ۴ برحمتك يا أرحم الرّاحمين.
[ *** ]
[ نسخه «م» عبارت زير را نيز كه مشتمل بر تاريخ تحرير است، دارد: ]
«قد فرغتُ من تسويدِهِ في تاريخِ خامس أيّام شهر جُمادى الثّانى ۵ من شهور سنة 1078 بعون اللَّه تعالى و حسن توفيقه».
[ نسخه «ب» تاريخ تحرير ندارد و آخرين عبارت آن همان بود كه نقل شد. ]
[ نسخه «ن» بر عبارت زير نيز مشتمل است: ]
«تمام شد نسخه نقض الفضايح ۶ از ارشاد جناب مولانا و سيّدنا قبله و كعبه سيّد محمّد قلى صاحب - أدام اللَّه بركاته - به خطّ احقر العباد كَرَمْ على بن مِهْر على به تاريخ بيستم شهر ربيع الثّانىِ سنه 1230 هجرى، به مقام شهر مير ۷ به هند اختتام يافت».

1.ب - ن: «ياد دارند». ح: «به دعاى خير و ترحم ياد آرند».

2.ذيل آخرين آيه (۲۸۶) سوره مباركه بقره. پوشيده نماناد لطف دعا با اين آيه مباركه در اين مورد؛ زيرا چنانكه آيه مشتمل بر درخواست آن مطالب عاليه در آخر آن سوره مباركه قرار گرفته است، همچنين مصنف رحمه اللَّه عليه آن را در پايان كتاب خود قرار داد تا از قبيل «خِتامُهُ مِسْكٌ وَ فى ذلِكَ فَلْيَتَنافَسِ الْمُتَنافِسُونَ» (آيه ۲۶ سوره مباركه مطففين) باشد.

3.م - ب «يا» را ندارند.

4.ب - ن : + «و المؤمنات».

5.كذا و صحيح «الثانية» است.

6.مستنسخ نوشته بوده است: «تمام شد نسخه مصائب النواصب». سپس تصحيح شده و بر روى آن خط بطلان كشيده شده و نوشته شده است: «نام اين كتاب نقض الفضايح است».

7.«مقام شهر مير» كه عبارت آن طور خوانده مى‏شود، شناخته نشد.


نقض
714

آلِهِ خاتَمِ أنبيائِهِ و خيرِ خلقِ اللَّه، و على آلِهِ و أصحابِهِ. كتبتُ و فرغتُ من هذا في المحرّم ۱ سنة خمسٍ و خمسين و خمسمائة.
اما جواب اين فصل آخرين ۲ اين است كه شبهتى نيست كه خمر در عهدِ جمله انبيا حرام بوده است و هرگز روا نباشد كه حلال باشد كه مُزيلِ عقل و نقصان‏كننده شرع است. و در آن كه همه صحابه هم كردند و هم خوردند، شبهتى و خلافى نيست. و اتّفاقِ فضلا و عقلا است كه خمرخورده چون زاهد نباشد، و بت‏پرست چون مؤمن نباشد. وگر ۳ حمزه و جعفر و عقيل و عبّاس - رضي اللَّهُ عنهُم - خوردند و بت را سجده كردند، لاجرم امامت را نشايند كه هر كس كه خمر ۴ خورده باشد، يا بت سجده كرده باشد، وقتى كه ازينها توبه كند، نبوّت و امامت ۵ را نشايد؛ امّا مؤمنِ مخلصْ تائب باشد. ۶ پس امام بعد از مصطفى على باشد، نه بوبكر ۷ و نه عمر و نه عثمان و نه عبّاس و نه عقيل و نه جعفر؛ ازين وجوه كه بيان كرده شد.
و الحمد للَّه ربّ العالمين كه ما را توفيق داد و عمر ۸ و تمكين تا جوابِ اين خارجىِ ناصبى برين وجه كه مؤمنانِ شرق و غرب خوانند تا به قيامت، داده شد، و شبهات و دعاوىِ مجبّران همه باطل و مضمحلّ كرده آمد. و از بارى تعالى خواسته مى‏آيد كه اگر خللى يا زللى يا سهوى در قول و قلم آمده باشد، ما را عفو كند كه هر تعصّب ۹ و سخنانِ سخت كه نوشته آمد، بر سبيلِ جواب بود، نه بر سبيلِ ابتدا.
و در جمعِ اين نقض، ۱۰ تقرّب به خداى تعالى كرديم و به مصطفى و مرتضى و به همه ائمّه هدى؛ ۱۱ تا روزِ قيامت از رحمتِ او و شفاعتِ ايشان بى‏نصيب نباشيم. و مؤمنانى ۱۲كه در حالتِ حياتِ ما و بعد از ما برخوانند، ما را و همه علماىِ شيعه را به

1.م - ب - ن: «النجف».

2.ن: «آخر».

3.ح: «اگر».

4.م - ح: «كه هر كس خمر». ن: «كه هر كه خمر».

5.م: «امامت و نبوت».

6.ح: «توبه‏اش قبول است، اما نبوت و امامت را نشايد».

7.م - ن - ح: «نه ابوبكر».

8.ح: «كه ما را عمر داد و توفيق».

9.م: «كه بر تعصب».

10.م - ب - ح: «نقص». (به صاد مهمله).

11.م: «و همه ائمه هدى». ن - ح: «و ائمه هدى».

12.صفحه «۶۴۷» چاپ قديم‏

  • نام منبع :
    نقض
    سایر پدیدآورندگان :
    محدث ارموی، میر جلال الدین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 429890
صفحه از 1250
پرینت  ارسال به