و ساير مورّخان نيز اين امر را به تفصيل ياد كردهاند. و نيز همين عالم در سفينة البحار (ص 670، ج 1) در «سود» گفته: «نقل شيخنا المتبحّر المحدّث النوري - نوّر اللَّه مرقده - عن مناقب ابن شهرآشوب اختيار أبيمسلم السَّواد خلافاً لبني اُميّة و هيبةً للناظر، و كانوا يقولون: هذا السواد حداد آل محمّد عليهم السلام و شهداء كربلا و زيد و يحيى (انتهى)».
و از اين كلام ابن شهرآشوب صريحاً بر مىآيد كه اختيار ابومسلم پرچم سياه را به جهت اسباب مذكوره، در اوايل قيام خود بوده است و سپس شعار دولت عبّاسيان گرديده است و «رايات سود» كه در اخبار ملاحم از اميرالمؤمنين عليه السلام صادر شده است و تصريح شده در آنها كه از طرف خراسان، قيام به آن خواهد شد، به ابومسلم و خراسانيان كه خلافت را از بنى مروان گرفتند و به بنى عبّاس سپردند، توجيه شده است.
تعليقه 158
مأمون حضرت رضا را كشته نه فضل بن سهل
اينكه مصنّف رحمه اللَّه عليه گفته: «و در همه تواريخ و آثار، چنين است از مخالف و مؤالف كه: رضا را مأمون كشت. و كس نگفت تا اين مدّت كه: فضلِ سهلش كشت، الّا اين خواجه كه رافضى بوده است و سنّى شده است».
دليل بسيار بارز بر اين مدّعا به شهادت همه مورّخان، آن است كه فضل بن سهل، قبل از شهادت حضرت رضا عليه السلام به دستور مأمون غيلةً در سرخس به قتل رسيده است، در صورتى كه شهادت حضرت رضا عليه السلام بنابر مشهور و مختار جمهور - از خاصّه و عامّه - در ماه صفر سال دويست و سه (203) بوده است؛ و از اين عبارت بسيار مختصر محدّث قمى رحمه اللَّه عليه نيز در تتمّة المنتهى (ص 208): «و در سنه 202 فضل بن سهل، در حمّام سرخس غيلةً مقتول شد هنگامى كه با مأمون و حضرت امام رضا عليه السلام به جانب عراق سفر مىكردند» تقدّمِ قتل فضل بر شهادت حضرت رضا عليه السلام به خوبى بر مىآيد؛ طالب تحقيق، به مراجع و مآخذ، مراجعه كند.
تعليقه 159
شهادت اميرالمؤمنين و ياران ابن ملجم
طبرى در تاريخ، تحت عنوان «ذكر الخبر عن سبب قتله و مقتله» گفته: «حدّثنى موسى بن عبدالرّحمن المسروقي، قال: حدّثنا عبدالرحمن الحرّاني أبو عبدالرحمن، قال: حدّثنا إسماعيل بن راشد، قال: مِن حديث ابن ملجم و أصحابه: أنّ ابن ملجم و الْبُرَك بن عبداللَّه و عمرو بن بكر التميمي اجتمعوا و تذاكروا أمر النّاس، و عابوا على وُلاتهم، ثمّ ذكروا أهل النَّهر، و ترحّموا عليهم (تا آخر كلمات او)».
و مفيد رحمه اللَّه عليه در ارشاد فصلى براى بيان شهادت اميرالمؤمنين عليه السلام منعقد كرده و به تفصيل به ذكر اين واقعه پرداخته است؛ و مصنّف رحمه اللَّه عليه نيز كلام خود را بر اساس آن بنا نموده است و آن كتاب را مولا