«أخذناه بأمرٍ و رددناه بأمرٍ» و شرحِ اين غلبه و حادثه در كتب مسطور است و مشهور. و آن لعينِ به نفرين پسرِ جَنّابى در عرفات به وقتِ غارت مىگفت: ناودان بگيرى. ۱ ملحدى آهنگ كرد هلاك شد تا بازده مىشد۲و هلاك مىشدند و به آخر بگرفتند و آن ملعون مىگفت: هو في السّماء و بيته في الأرض؟! حُجّوا۳ إلى مصر؛ حجّ با مصر آرى.۴
امّا جوابِ اين فصل: رحمت و بركات بر آن مسلمان باد كه اين فصل و جوابش به استقصا برخواند و نيك فهم كند و انصاف بدهد.
۵اوّلاً عذرِ بُلحسنِ فرات نمىخواهيم؛ ۶ اگرچه در كتبِ شيعه نامى و معرفتى دارد و معلومِ ما است كه چه مذهب و اعتقاد داشت و از بزرگى ۷ به حدّى بود اين بُلحسنِ فرات كه وزيرِ خلفا بود و بُحْتُرى شاعر را در مدحِ او قصايد است و اين ابيات در مرثيه دخترش مىگويد:۸ شعر:
أبا حسنٍ انّ حسن العزاء عند المصيبات و النّازلات
يضاعف فيه الاله الثّواب للصّابرين و للصّابرات
و منزلة الصّبر عند البلاءكمنزلة الشّكر عند الهبات
و من نعم اللَّه لا شكّ فيهحياة البنين و موت البنات
لقول النّبيّ عليه السّلام: دفن البنات من المكرمات۹
و معتقد و شيعى بود به خلافِ آن كه خواجه گفته است تا معلوم باشد.
1.ح - د: «بگيريد». و متن مطابق اصطلاح زمال مصنف است؛ چنانكه در تعليقه ۳۱ بيان شده است.
2.ح - د: «آهنگ كرد پانزده ملحد شدند».
3.ع - ب: «و حجه»، ث: «و حجة».
4.م: «هو في السماء و بيته في الأرض، و حجّوا إلى مصر، حجّ را به مصر آرند». د: «من في السماء زينته في الأرض حجراً إلى مصر ما مصرارى». ح: «من في السماء زينته في الأرض حجّوا إلى مصراءى».
5.صفحه «۸۹» چاپ قديم
6.ع - م - ب - د: «نمىخواهم».
7.ح - د: «و در بزرگى».
8.اين ابيات در ديوان بخترى (ج ۱، ص ۱۵۱)، طبع دوم دار المعارف مصر) با اين عنوان هست: «و قال يعزّى أبا الحسن بن الفرات عن ابنته».
9.حسن كامل صيرفى كه ديوان به تحقيق او تصحيح و چاپ شده، در ذيل اين بيت گفته: «هذا حديث ليس بالصحيح دائر على ألسن الناس (راجع كشف الخفاء و مزيل الالباس للعجلونى، ج۱، ص ۴۰۷)» و در آن صفحه به تفصيل از آن بحث شده است.