بررسي توصيف رجالي محمّد بن سنان - صفحه 74

برخي از علماي متأخّر نيز پس از بررسي اقوال علماي متقدّم، رأي به توثيق محمّد بن سنان داده‌اند. البتّه آقاي خويي در بررسي‌هاي خود، قائل به مدح محمّد بن سنان شده؛ ولي بنا به تضعيف نجاشي و شيخ طوسي، توثيق وي را معتبر نمي‌داند . ۱
يکي از علمايي که قائل به توثيق محمّد بن سنان شده‌اند، شيخ حرّ عاملي است که درباره وي مي‌گويد:
ظاهراً نجاشي و شيخ طوسي، وي را تضعيف کرده‌اند و اين دو نفر با توجّه به نظر ابن عقده، وي را تضعيف کرده‌اند و دليل ابن عقده نيز اين سخنِ محمّد بن سنان است که گفته: کلّما رويته لکم لم يکن لي سماعاً، و إنّما وجدته . ولي اين قول، بر ضعف محمّد بن سنان دلالت نمي‌کند؛ بلکه اهل احتياط بودنِ وي را مي‌رساند ...کساني مانند ابن طاووس و ابن شعبه، وي را توثيق کرده‌اند و برخي از بزرگان شيعه توثيق وي را ترجيح داده‌اند، که صحيح هم همين است (معجم رجال الحديث: ج 17 ص 169 ـ 171: صاحب الوسائل في رجاله: الجزء 20، خاتمة الكتاب، باب الميم، رقم 1049‌).
سيد بحر العلوم نيز در کتاب الفوائد الرجالية مي‌نويسد:
... اين اختلاف اقوال و روايات، به متأخّران از علماي فن، مانند: کشّي، نجاشى، مفيد، شيخ طوسي، ابن شهرآشوب، و دو سيد بزرگوار ابن طاووس، علاّمه حلي و ابن داوود نيز سرايت کرد و برخي از آنها وي را تضعيف و برخي ديگر وي را توثيق نمودند و برخي نيز رأي به توقّف دادند؛ ولي با توجّه به همه اقوالي که ذکر شد، به دست مي‌آيد که: أنّ الأصحَّ توثيق محمّد بن سنان ‌‌(الفوائد الرجالية: ج 3 ص 249 ـ 277).
ابو المعالي کلباسي نيز در کتاب الرسائل الرجالية، ابتدا روايات و اقوال دالّ بر مدح و يا توثيق محمّد بن سنان را مي‌آورد و همه آنها را تأييد مي‌کند و سپس چنين نتيجه مي‌گيرد:
و الظاهر ـ بل بلا إشکالٍ ـ سقوط دعوي کونه من الکذّابين المشهورين، و الظاهر تقدّم التوثيقات المتقدّمة علي ما ينافيها، لاعتضادها باُمورٍ تظهر ممّا مرّ من الأخبار الدالة علي المدح و غير الأخبار.‌ فحديثه صحيح بناءً علي کفاية التوثيق في صحّة الحديث، بل تثبت عدالته بالتوثيقات المتقدّمة ... ‌‌(الرسائل الرجالية: ج 3 ص 591 ـ 651).
خاقاني نيز در کتاب الرجال خود آورده است که اساطين فن، مانند: شيخ طوسي، علاّمه حلّي، سيد بن طاووس، فضل بن شاذان ،کشّى، وحيد بهبهانى، علاّمه مجلسي و شيخ عبد النبي، همگي

1.. آقاي خويي، بعد از ذکر روايات و اقوال علماي رجال درباره محمّد بن سنان، مي‌گويد: آنچه از روايات به دست مي‌آيد، اين است که محمّد بن سنان، از موالي ائمه بوده و ممدوح است، و معصوم( از وي اعلام رضايت كرده و به همين دليل، شيخ طوسي وي را ممدوح شمرده است . امّا در ادامه مي‌نويسد: اگر نه اين بود که ابن‌ عقده، نجاشي، شيخ طوسي و شيخ مفيد و ابن غضائري وي را تضعيف کرده‌اند، عمل به روايات وي مشکلي نداشت؛ امّا تضعيف اين عالمان، ما را از اعتماد به وي منع مي‌کند و به همين دليل، اعتمادي به توثيق شيخ مفيد نيست ( معجم رجال الحديث: ج ۱۷ ص ۱۶۹ ـ ۱۷۱) .

صفحه از 79