بصائر الدرجات، الکافی و برخی کتابهای شیخ صدوق وجود دارند.۱ اسناد این روایات، متعدد و برخی از آنها صحیح یا موثق و معتبرند. از این رو، به صدور آنها اطمینان داشته، نیازی به بحث سندی از یکایک آنها نداریم.۲
گفتنی است بیشترینه این روایتها در منابع شیعی آمده و به ندرت در منابع اهلسنت به چشم میآیند.۳
سؤال اصلی، آن است که با وجود روشن و مفهوم بودن بسیاری از احادیث اهلبیت علیهم السلام، مقصود از «إنّ حدیثَنا صَعبٌ مُستَصعَبٌ» چیست؟ آیا این صفتݨݨݨْ ناظر به برخی از احادیث ایشان است؟ آیا حدیث اهلبیت علیهم السلام مانند قرآنݨݨْ ظاهری روشن و همه فهم دارد، اما باطنش دور از دسترس عموم مردم است؟ آیا حدیث، در این روایات، به معنای سخن و کلام است و یا معنای دیگری دارد؟
گفتنی است که برخی از عالمان به این موضوع پرداختهاند. از میان قدما، فیض کاشانی، علامه محمد تقی و نیز محمد باقر مجلسی در شرحهای روایی خود، به شکل پراکنده، به این موضوع اشاره داشته و گاه دیدگاه خود را ابراز داشتهاند. از میان معاصران نیز، علامه طباطبایی در رسالة الولایة، آیة الله عبد الله جوادی آملی در شرح همین رساله و آصف محسنی در جزء دوم کتاب مشرعة بحار الانوار، به معناشناسی این احادیث و یا نقد آنها پرداختهاند. یک مقاله نیز از آقای محسن خوشفر در شماره هشتم مجله حدیث اندیشه با نام «معنا شناسی روایات صعب و مستصعب» به چاپ رسیده است. در این مقاله، از همه این نوشتههای ارزشمند استفاده شده است.
معنای صعب و مستصعب
صعب، در زبان عربی، به مرکب سرکشی گفته میشود که رام نمیشود و سواری
1.. ر.ک: بصائر الدرجات، ص۴۰، باب ۱۱: فی أئمة آل محمد حدیثهم صعب مستصعب؛ الکافی، ج۱، ص۴۰۱: باب ما جاء ان حدیثهم صعب مستصعب؛ بحار الانوار، ج۲، ص۱۸۲.
2.. محمد تقی مجلسی میگوید: روی فی الأخبار المتواترة: إنَّ حَدیثَنا صَعبٌ مُستَصعَبٌ، لا یحتَمِلُهُ إلاّ مَلَكٌ مُقَرَّبٌ أو نَبِی مُرسَلٌ أو عَبدٌ امتَحَنَ اللّهُ قَلبَهُ لِلإِیمانِ. رواه جابر، و أبو بصیر، و أبو حمزة الثمالی، و مسعدة بن صدقة، و أبو الربیع الشامی، و محمد بن عبد الخالق، و محمد بن مسلم، و أبان بن عثمان، و مرازم، و محمد بن الفضیل و غیرهم من الأصحاب فی أخبار كثیرة بعضها صحیحة و بعضها حسنة، و موثقة، و قویة، و رواها الكلینی و المصنف، و الصفار، و البرقی و غیرهم (روضة المتقین، ج۱۳، ص۲۲۴).
3.. ر.ک: کنز العمال، ج۱، ص۵۵۰، ح۲۴۶۷؛ تفسیر الثعلبی، ج۹، ص۲۷۷، ح۲۵۳.