در كلام معصومين عليهم السلام بر ارتباط تنگاتنگ ميان قرائت و تدبّر در قرآن، با اقامه نماز شب تأكيد شده است. در سخنان گوهر بار ايشان، استجابت دعا و برآورده گشتن حاجات به عنوان يكى از ثمرات اين ارتباط به حساب آمده است.
حضرت صادق عليه السلام فرمودهاند: دعا كردن را در چند جا بايد غنيمت شمرد كه احتمال اجابت آن بسيار است: هنگام قرائت و خواندن قرآن، برپايى نماز شب، به ويژه خواندن نماز وتر، به هنگام شنيدن اذان، وزش باد و نزول باران و آن هنگام كه اوّلين قطره از خون مجاهد فى سبيل اللّه بر زمين ريزان مىشود. اين اوقات، زمانهايى است كه درهاى رحمت آسمانها به سوى بندگان گشوده مىشود. (30: ج 4، ص 243)
امامان معصوم عليهم السلام كلام حضرت يعقوب عليه السلام را كه به فرزندانش فرمود: «سَوفَ أَستغفرُ لكُم رَبِّي» (يوسف / 98) به استغفار و دعا در سحر، تفسير كردهاند. (30: ج 4، ص 244)
سخن خود را در اين بخش از دعا، با اشاره به برخى از ثمرات و بركات قرائت قرآن به پايان مىرسانيم. از جمله بركات قرائت قرآن به ويژه در خانهها آن است كه اين اماكن محلّ حضور ملائكه و سبب دورى شياطين خواهد شد. (14: ص 101) خانههايى كه در آن قرآن تلاوت مىشود، براى اهل آسمان همچون ستارگانى كه بر اهل زمين مىدرخشند، روشن خواهند بود. (30: ج 4، ص 421) بدين جهت، در احاديث معصومين سخن از شِكوههايى است كه در رستاخيز به عرض حضرت ربّ العزة خواهد رسيد. نخست شكايت مسجدى كه كسى در آن نماز به پا نمىدارد. دوم شكايت دانشمندى كه ميان جاهلان گرفتار است و مورد پرسش و پاسخ قرار نمىگيرد. و در نهايت، شِكوه قرآنى كه در گوشهاى از خانه و بى استفاده قرار گرفته و بر رخ آن گرد و غبار تنهايى نشسته است. تدبّر در قرآن، قلبهاى سخت و زنگار گرفته را نرم مىكند و به انسان براى رسيدن به مقام خشوع و فروتنى نسبت به ذات لايزال