اين حكمى را كه از ناحيهى پروردگارت بر تو نازل شده، تبليغ كن؛ كه اگر اين يكى را تبليغ نكنى، مثل اين است كه از تبليغ مجموع دين كوتاهى كرده باشى.
اين حكم، حائز كمال اهميّت است، به حدّى كه جا دارد رسولاللّه صلى الله عليه و آله وسلماز مخالفت مردم با آن انديشناك باشد و خداوند هم با وعدهى خود وى را دلگرم و مطمئن سازد «و اللّه يعصمك من النّاس» . اهمّيّت اين حكم به درجهاى است كه تبليغ نشدنش، تبليغ نشدن همهى احكام دين است و اهمال در آن، اهمال در همهى آنهاست. دين بدون اين حكم، جسدى است بدون روح كه نه دوامى دارد و نه حسّ و حركتى و خاصيّتى.
آن امر مهم و خطيرى كه پيامبر صلى الله عليه و آله وسلممأمور به ابلاغ آن شده است، «ولايت» يعنى تداوم نبوّت است. اين مطلب را رواياتى كه هم از طريق عامّه و هم از طريق اماميّه وارد شده است، تأييد مىكند؛ چون بر اساس مضمون آن روايات، آيهى شريفه دربارهى ولايت على عليه السلام نازل شده است.
1ـ 5) «و إن لمتفعل فما بلّغت رسالته» : اگر اين مأموريت را به جا نياورى، اصلاً رسالت پروردگارت را ادا نكردهاى.
اين جمله نهايت تأكيد و اهمّيّت حكم مزبور را مىرساند. اين حكم در درجه و منزلتى است كه اگر تنها آن را انجام ندهى، مثل آن است كه به طور كلّى، هيچيك از رسالات خدا را كه متحمّل و متعهّد شدهاى، انجام ندادهاى!
اين جمله صورت تهديد دارد، ولى در حقيقت مبيّن اهمّيّت موضوع است. آنجا كه گفته: «و إن لم تفعل»، به اين معنا نيست كه پيامبر قرار است امر خدا را اجرا نكند؛ چرا كه مقام پيامبر اكرم اشرف و اجلّ است از آن كه خداوند دربارهى او احتمال قصور در تبليغ حكم و يا عدم تبليغ حكم را بدهد، در حالى كه خود خداوند مىفرمايد: «اللّه أعلم حيث يجعل رسالته.»۱
هرگز نمىتوان پذيرفت كه پيامبر كه در كلّ دوران رسالتش تمام سختىها را به امر خدا تحمّل مىكند؛ حال يكى از اوامر خدا را اجرا نكند! مسلّما خداوند