چيستي عمود نور - صفحه 55

مِنْهَا شَیْ‏ءٌ.1.
6. دسته آخر از روایات، زمان این امر را مصادف با زمان به امامت رسیدن معرفی نموده‌اند:
فاذا مضی ذلك الامام الذی قبله رفع له مناراً.2.
در بیشتر این دسته از روایات عبارت «فاذا قام بالامر»3 به کار رفته است.
همچنین می‌توان روایاتی كه در آنها اشاره، به یكی از زمان‌های مذكور در دسته‌های روایتی پیشین نشده، ولی با به كار بردن لفظ امام علیه السلام به صورت مطلق، ایشان را بهره‌مند از عمود نور دانسته‌اند، به دسته ششم از روایات ملحق نمود؛ چرا كه استعمال لفظ امام به صورت مطلق و عدم ذكر زمانی خاص برای آن، ظهور و بلكه صراحت در هنگام ولایت و خلافت الهی امام علیه السلام و زمان كسب منصب امامت دارد.
مطلبی كه به صورت متناوب در دسته‌های مختلف روایی مذكور، قابل پی گیری است مسأله شنیدن صدا یا كلام از سوی امام علیه السلام در شكم مادر و قبل از ولادت است.4 اما روایات این مطلب را به مسأله عمود نور مربوط ندانسته‌اند. در میان روایات، دو روایت به رؤیت امام در حالت قبل از ولادت اشاره می‌نمایند كه یك روایت آن را مربوط به عمود نوری می‌داند كه چهلمین شب انتقال نطفه، برای امام قرار داده می‌شود:
فاذا استقرت فی الرحم اربعین لیلة نصب الله له عموداً من نور فی بطن امه ینظر منه مد بصره؛وقتی در رحم چهل شب مستقر شد خدا برای او عمودی از نور در شکم مادرش نصب می‌کند که تا دید دارد با آن نگاه می‌کند.5.
و روایتی كه مسأله رؤیت امام قبل از ولادت را به صورت مطلق مطرح نموده است و آن را مختص به ایشان و به دست قدرت الهی دانسته است.6 فارق از بررسی سند دو روایت یاد شده، می‌توان گفت بحث رؤیت امام قبل از ولادت، نقطه آغازینی برای مراحل و مدارج

1.. همان، ص۴۳۳، ح۹؛ ص۴۳۵، ح۳؛ ص۴۳۷، ح۳

2.. الکافی، ج۱، ص۳۸۷، ح۲؛ ص۳۸۸، ح۶؛ بصائرالدرجات، ص۴۳۴، ح۱۱

3.. بصائرالدرجات، ص۴۳۵، ح۱؛ ص۴۳۶، ح ۴ و ۶؛ ص۴۳۷، ح۷.

4.. الکافی، ج۱، ص۳۸۸، ح ۶؛ بصائرالدرجات، ص۴۳۵، ح۱.

5.. بصائرالدرجات، ص۴۴۰، ح۱۰

6.. همان، ص۴۳۸، ح۳.

صفحه از 63