امام صادق علیه السلام در این باره میفرماید:
ان لله عموداً من نور حجبه الله عن جمیع الخلائق، طرفه عند الله و طرفه الآخر فی اذن الامام فاذا اراد الله شیئاً اوحاه فی اذن الامام علیه السلام؛۱.
برای خدا عمودی از نور است که از دید بندگانش مخفی است؛ یک سوی آن نزد خدا و سوی دیگر آن در گوش امام است. زمانی که خدا اراده امری را بکند، در گوش امام وحی میکند.
از مجموعه روایات تحدیث _ که نشانههای آن را نکت و نقر در سمع و قلب و الهام بیان نموده-۲ دانسته میشود که مجری تحقق تحدیث برای امام، ملک است.۳
علامه مجلسی، در ذیل روایات عمود نور با وجود اختلاف ظاهری، تنافی میان روایات را نفی و چندین احتمال برای عنوان عمود نور مطرح میکند:
_ غرض حقیقتاً نور باشد؛ یعنی خدا برای امام علیه السلام نوری میآفریند که در آن اعمال بندگانش برای امام ظاهر میگردد؛
_ عمود نور کنایه از روح القدس باشد؛
_ مقصود فرشتهای است که اخبار و آگاهیهایی برای امام میآورد؛
_ مقصود، آن است که خدا، امام را محل و مکان الهامات ربانی و افاضات سبحانی قرار داده است.۴
اما به نظر میرسد که میان برخی احتمالات مطرح شده از طرف مرحوم علامه امکان هم پوشانی وجود دارد؛ زیرا روح القدس مرتبه روحیای است که به عنوان شرط و مقدمه تجلی مجاری و سرچشمههای علم برای امام است.۵ روایات مذکور نیز _ که به مسأله روح القدس پرداخته و آن را همراه با موضوع عمود نور مطرح نمودهاند _ اشاره به همین مطلب دارند که آگاهییابی امام از اعمال بندگان خدا، ریشه در مقام و موقعیت خاص امام دارد. طبق روایت امام رضا علیه السلام و روایات روح القدس، روح پاك و قدسی و نورانی امام _ كه امری الهی است _ از ظرفیت و توان كسب آگاهی از اعمال به خواست و مشیت الهی بهره مند است، و
1.. همان ص۴۳۹ ح۱
2.. ر.ک: الخرائج و الجرائح، ج۲ ص۸۳۰؛ الارشاد، ج۲ ص۱۸۶؛ الاختصاص، ص۲۸۷؛ بصائرالدرجات، ص ۳۲۴ - ۳۷۳.
3.. ر.ک: الخرائج و الجرائح، ج۲ ص۸۳۰؛ الاختصاص، ص ۲۸۷و ۳۲۸؛ بصائرالدرجات، ص۳۲۴و۳۶۸؛ تاویل الایات الظاهرة، ص۳۴۲؛ «بازکاوی تحدیث و مسائل پیرامون آن در روایات».
4.. بحار الأنوار، ج۲۵، ص۴۰.
5.. ر.ک: «چیستی روح القدس و آثار آن».