شاخصه‌های جامعه دینی با توجه به خطبه ‏های جمعه و عیدین پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم - صفحه 170

حضرت به نحو چشم‌گیری در حجم خطبه‏های آن بزرگوار تأثیر داشته است.

تحلیل مناسبتی خطبه‏ها

یکی ‏دیگر از تحلیل‏هایی که باید مورد توجه ‏قرار گیرد، تحلیل مناسبتی‏خطبه‏های پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم است؛ بدین معنا که در تاریخ حیات ایشان، اتفاقاتی در جامعه اسلامی روی داده و موجب گردیده تا حضرت با توجه به آن رویدادها و در نظر گرفتن مناسبت‌ها به ایراد خطبه‏ها بپردازند. البته به دلیل این که تعداد محدودی از خطبه‏های جمعه و عیدین در منابع اسلامی آمده است، هیچ رویداد سیاسی در میان مناسبت‌ها دیده نمی‏شود، بلکه اتفاق‌های فرهنگی، اجتماعی و یا مسائلی که در مسیر تبلیغ دین و تشریع احکام برای پیامبر پیش آمده، عاملی برای ایراد خطبه‏ها است. با این توضیح، مناسبت‌های تأثیرگذار بر ایراد خطبه‏های حضرت به شرح زیر هستند:

مورد اول. خطبه دوم و فرار رسیدن ماه مبارک رمضان،

مورد دوم. خطبه سوم و فرمان تشریع نماز جمعه،

مورد سوم. خطبه پنجم و عدم اهتمام مسلمین به آداب حضور در نماز جمعه،

مورد چهارم. خطبه چهارم و عدم اطلاع ‏مسلمانان ‏از برخی از احکام شرعی و پاسخ‌گویی به سؤالات آنها.

بدین ترتیب، از مجموع خطبه‏های حضرت، فقط چهار مورد یافت گردید که متأثر از وقایع دوران رسالت ایشان هستند و حضرت به جهت تثبیت جایگاه و موقعیت دین اسلام در میان مردم و آموزش و تبلیغ آن و نیز اصلاح مشکلات فرهنگی موجود در جامعه، با لحنی متفاوت، به ایراد خطبه پرداخته‏اند. هم‌چنین، این مناسبت‌ها باعث گردیده‏اند تا حجم خطبه‏ها در مقایسه با سایر خطبه‏ها متفاوت‏تر باشد؛ ضمن این که وقوع این رویدادها بیان‌گر سعه صدر حضرت در دریافت نظریات مردم و پاسخ‌گویی به آنها تحت هر شرایطی است. ایشان بیشتر از هر موضوعی دلسوزانه و مشفقانه درصدد هدایت مردم و اسلامی کردن حیات آنها بودند.

تحلیل ادبیات خطبه‏ها

در خطبه‏های جمعه و عیدین پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم علاوه بر متنوع بودن موضوع آنها، شاهد تنوع لحن کلام حضرت نیز هستیم که تنوع لحن حضرت بیان‌گر تسلط ایشان بر اوضاع

صفحه از 180