ويژگى‏هاى شيعه اصولى در نگاه عبد الجليل قزوينى‏ - صفحه 343

اندازه مى‏توان به صحّت بيانات وى اطمينان داشت؟! از طرفى ديگر، گاه آنچه را كه به عنوان مطالب تاريخى ذكر نموده، كتاب وى تنها منبع در باره آن مطلب است. حال با اين شرايط، به چه ميزان قابل اعتماد است؟ در ادامه، به برخى از اين اشتباهات تاريخى اشاره مى‏كنيم.

الف. ازدواج پيامبر در 37 سالگى‏

در بحث ازدواج امام مهدى عليه السلام، نويسنده كتاب بعض فضائح الروافض‏۱مطالبى را ذكر نموده كه قزوينى در پاسخ به آنها به بحث ازدواج پيامبر صلى اللَّه عليه و آله اشاره مى‏كند و مى‏گويد:
محمّد مصطفى صلى اللَّه عليه و آله ... خديجه را در سى و هفت سالگى خواست.۲
حادثه ازدواج پيامبر اكرم با خديجه، بسيار مشهور است و در كتب فراوانى ذكر شده‏۳ و آن، در 25 سالگى رخ داده است؛ وليكن نويسنده، آن را در 37 سالگى عنوان مى‏كند. حال چه ميزان مى‏توان به اسامى افرادى كه فقط در كتاب قزوينى آمده‏اند اطمينان كرد؟!

ب. داستان قَرمط بن حَمْدان‏

عبد الجليل آورده:
جعفر صادق عليه السلام او را به تهمت فلسفه متهم كرد و به آخر كار عمر عبد العزيز خليفه اين قرمط حمدان را به الحاد بياويخت.۴
لازم است اين مطلب را در كنار مطلب ديگرى قرار دهيم كه ايشان آخرين خليفه مروانيان را عمر ابن عبد العزيز مى‏دانسته و اوّلين خليفه عبّاسيان را عبّاس سفّاح و ما

1.كتاب عبد الجليل قزوينى، در واقع پاسخ به اشكالات اين نويسنده است؛ امّا در ضمن پاسخ‏ها مطالب مفيد ديگرى نيز بيان شده‏اند.

2.نقض، ص ۵۰۲.

3.در اين باره، ر.ك: تاريخ پيامبر اسلام، ص ۶۹ - ۷۰؛ تاريخ يعقوبى، ج ۱، ص ۳۷۵؛ الصحيح من سيرة النبى الأعظم، ج ۱، ص ۱۱۴؛ السيرة النبوية، ج ۱، ص ۲۲۴.

4.نقض، ص ۹۲.

صفحه از 370